Qui som

Arrels Escola Bosc és un projecte educatiu a l’aire lliure gestionat per l’Associació per a la infància, l’educació i la natura Arrels.

Equip pedagògic:

Laura Cecília – Fundadora d’Arrels Escola Bosc (Coordinadora Pedagògica  i Acompanyant)

IMG_6880Sóc la Laura, mare de 2 nenes i mestra especialista en primera infància i en pedagogia terapèutica, també em vaig formar com a psicomotricista amb el mètode Acouturier i vaig profunditzar en el moviment lliure d’Emmi Pikler. Fa més de 15 anys que treballo en el món de l’educació, i amb el temps i l’experiència vaig anar trobant el camí que em feia sentir bé com a acompanyant dels processos i vivències dels infants, és per això que a poc a poc em vaig anar formant en pedagogies més respectuoses amb l’infant. Durant aquests anys m’he reafirmat en la importància que té donar l’espai i el temps necessari per acompanyar les emocions dels més petits, tan important pel seu desenvolupament i pels seus aprenentatges. Veure’ls créixer feliços i sent ells mateixos és el que més m’omple.

Crec que el contacte amb la natura és essencial per tothom, però quan parlem dels més petits crec que hauríem de respectar aquesta connexió innata i deixar-los SER dins un medi que els acull i els acompanya ens els seus aprenentatges, despertant la seva curiositat per tot allò que els envolta, que forma part de les seves vides i que els ajuda a comprendre el món. Respectar i estimar la natura és una cosa que no cal ensenyar si respectem el dret dels infants a no desvincular-se d’ella.

El 2015 vaig crear “SomTribu”, un projecte que va néixer de la necessitat de fer tribu amb altres famílies, de compartir, de créixer, de seguir aprenent juntes. Més tard, seguint les necessitats dels més petits vam crear un grup de joc a la natura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i va ser aquí on em vaig reafirmar de la importància de la natura en el món de l’infant. És per això que vaig començar a documentar-me i formar-me en escoles bosc, vaig fundar “l’Associació per a la infància, l’educació i la natura Arrels”, fins arribar a crear el projecte educatiu “ARRELS, Escola Bosc”. Aquest projecte és el somni d’una mestra, d’una mare, d’una nena… un somni que es va poder fer realitat al setembre del 2018, i que dia a dia segueix creixent.

Sandra Amigo (Acompanyant i referent en llengua anglesa)

IMG-20200717-WA0000

Sóc la Sandra, mestra especialista en llengües estrangeres, en Educació Humanitària i Mediombiental, Escoles Bosc i en Ioga/Mindfulness per a nens i nenes. Porto més de 15 anys en el món educatiu, acompanyant els processos de vida dels infants de totes les edats, fomentant el seu auto descobriment per així poder-se projectar a l’exterior i sentir que cadascú de nosaltres forma part d’un TOT, que és el nostre món.

La meva experiència al llarg d’aquests anys m’ha ensenyat que la base de tot aprenentatge ha d’anar des de l’interior a l’exterior, i que ha de passar per una educació viva, oberta, participativa, amb una metodologia de treball activa i respectuosa amb els ritmes i els processos interns de cada individu. I crec fermament que la millor manera d’aconseguir-ho és fent que aquest desenvolupament es faci en un entorn natural. Des de que era ben petita sempre he estat en contacte amb la natura i considero imprescindible projectes en un entorn real i natural per aconseguir infants més autónoms, segurs, feliços i respectuosos envers les espècies i el planeta. Som natura i desconnectar-nos d’ella seria com desconnectar-nos de nosaltres mateixes.

Aquest és el motiu principal que em mou a formar part d’ARRELS, per acompanyar a noves generacions a connectar amb la natura i construir un món més respectuós envers el que ens envolta.

L’anglès és practicament la meva llengua materna, per això m’agrada acompanyar als infants en el seu aprenentatge, ja que la primera infància és l’etapa en la que l’adquisició es fa de forma més natural i autèntica al disposar de gran sensibilitat lingüística.

Queralt Guerrero (Acompanyant i especialista en fauna i flora)

IMG-20201106-WA0007 (1)Sóc la Queralt i entro a formar part de l’equip educatiu d’Arrels amb la il·lusió d’acompanyar els nens i nenes en el seu creixement personal a l’aire lliure i en les seves descobertes de l’entorn que els envolta.

Des de ben petita he viscut molts moments a plena natura, amb els de casa meu i amb els escoltes, i això em va portar a estudiar la carrera de biologia. La idea inicial era especialitzar-me en paleontologia i “anar a descobrir dinosaures pel món”, però a mesura que m’endinsava en el món de les plantes, els animals, els fongs…, acompanyada de professors i professores que vivien amb molta passió l’ensenyament, el desig de voler dedicar-me a l’educació anava creixent, mica en mica, a dins meu. Ara bé, no em veia fent classe a una aula! En aquella època era cap (monitora) a l’Agrupament de Berga i aquesta experiència em va obrir les portes a una educació a l’aire lliure. Quan vaig acabar la carrera, vaig fer un curs per formar-me com a Educadora ambiental i en Especialista en aules de natura; aquests darrers sis anys he estat treballant d’educadora ambiental en una casa de colònies, i actualment m’estic formant en escoles bosc en el curs superior universitari de Bosquescuela.

Crec fermament en la natura com a lloc bo per a l’aprenentatge i el creixement personal dels infants: un entorn prou ampli i divers per a què cada nen i nena pugui trobar i seguir el seu propi ritme; un entorn ple de vida, que ens permet descobrir i conèixer amb qui convivim; un entorn en constant transformació, que cada dia se’ns presenta de forma diferent i que ens convida a anar-nos adaptant als canvis… un entorn d’infinites possibilitats, on viure plenament. D’altra banda, és aquesta proximitat i coneixença del medi natural la que ens el fa estimar i, per tant, voler-lo cuidar i respectar.